La Black Oval rally team relie Paris à Dakar

Op 29 september 2012 staat het Black Oval rally team voor de eerste keer aan de start van de Heroes Legend die van Parijs naar… Dakar loopt. Inderdaad, de 15-daagse rally, die dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt, loopt langs het parcours van de legendarische Parijs-Dakar en brengt de immense woestijnroutes van Marokko, Mauritanië en Senegal opnieuw tot leven.

Het Black Oval team krijgt niet minder dan 6500 km voor de wielen geschoven! Zonder meer een adembenemende uitdaging voor onze twee piloten en hun Range Rover 4.6 P38.

De echte race

Toen Parijs-Dakar in 1978 een eerste keer werd verreden, bestond het overgrote deel van het deelnemersveld uit rallyliefhebbers die graag het avontuur in onherbergzame streken opzochten. Door de jaren heen won het professionalisme de overhand en werd deelnemen aan de rally een bijzonder dure investering. Fabrieksteams domineerden het deelnemersveld en voor de echte amateur was amper nog plaats. In 2009 verkaste het hele circus dan ook nog eens naar Zuid-Amerika. Toch bleven al die tijd heel wat mensen dromen van de ‘echte’ Parijs-Dakar: een onverschrokken race voor de rallyliefhebber die het sportieve element graag combineert met het avontuurlijke, maar ook oog heeft voor de schoonheid van de landen waar de caravan doorheen trekt met de onmetelijke zandvlakten, de verraderlijke duinen en last but not least de triomfantelijke aankomst op de zonovergoten oevers van het ‘Lac Rose’ van Dakar.

Uniek concept

De organisatie ‘Heroes Legend’ keert terug naar het beproefde recept en presenteert een rally waar elke deelnemer ten volle kan genieten van zijn race, helemaal volgens zijn eigen ritme. Debutant of ervaren piloot, in ploeg of alleen, om het even welk auto- of motormerk… iedereen die over een voertuig beschikt dat de technische keuring doorstaat, kan en mag deelnemen. De Heroes Legend is een concept dat meer is dan racen: natuurlijk is er de competitie, maar ook het reisgenot, de vriendschap, het ontdekken, het boeiende avontuur, de onvergetelijke ervaringen, de strijd van mens en natuur, de doortocht door vijf landen… alles samen maakt de 15-daagse wedstrijd tot een uniek gegeven in de wereld van de rally.         

Uiteraard is het de bedoeling dat de deelnemers alles in het werk stellen om Dakar halen, maar ook het intense gevoel van een echte ‘ouderwetse’ rally, omkaderd door een 100% professionele begeleiding in de beste veiligheidsomstandigheden maken deze trip tot een unicum.      

Na de facultatieve ‘Pré-Départ’ op 27 september aan de Eiffeltoren in Parijs en de technische keuring van de voertuigen een dag later in Montauban, haat de Heroes Legend echt van start op 29 september met een proefrit en de inscheping naar Marokko. Daar brandt de echte strijd los met vijf etappes in Marokko, vijf etappes in Mauritanië en vijf in Senegal. Op 13 oktober eindigt de Heroes Legend dan op de legendarische aankomststrook in Dakar.

Twee wedstrijden in één

Sinds dit jaar brengt de Heroes Legend twee wedstrijden in één. Naast deelname aan een van de verschillende categorieën zoals de ‘Open’ voor alle voertuigen en de ‘Classic’ voor wagens en motoren met bouwjaar tot 1996, kunnen de deelnemers ook kiezen uit twee formules die het best bij hun ambities aansluiten.

De etappes overbruggen een gemiddelde afstand van 500 km per dag. Afhankelijk van de gekozen moeilijkheidsgraad omvatten het parcours dagelijks 150 tot 450 km zones die als ‘offroad’ gecatalogeerd staan. De opdeling in twee niveaus (de ‘Race’ en de ‘Regelmatigheidswedstrijd’) moet het elke piloot, onervaren of rot in het vak, mogelijk maken om het maximum te halen uit zijn of haar fysieke capaciteiten of uit het materiaal waarmee wordt gereden.     

De Race mikt op de rallypiloot ‘pur sang’. Het concept is eenvoudig: de snelste wint. De Regelmatigheidswedstrijd stoelt op gemiddelde snelheden en strategie in functie van het roadbook en bekroont het meest regelmatige team. Kortom: het gaat er niet om wie nu de beste, snelste, meest roekeloze of voorzichtige is: het gaat om de keuze die de deelnemers zelf maken volgens hun eigen filosofie. Wie het echt toeristisch wil aanpakken, kan zelfs kiezen voor de tweewielaangedreven categorie Touring ‘Bivouac-Bivouac’ met kortere routes die langs vlot bereidbare paden om en rond de bivakken leiden. Ook gewone motoren zijn daar welkom.

De Black Oval wagen

wee wedstrijden in één   stoomt van Parijs naar Dakar ld wat veren van 4×4 mecanics uit Kuuren

Het Black Oval team, dat samengesteld is uit de ervaren piloten Erik De Ridder en Lieven De Brabant, begint zeer goed voorbereid aan de rally, categorie ‘Race’ met een T1 rallywagen in de vorm van een Range Rover 4.6 P38 met alles erop en eraan. De Range Rover P38 kreeg een grondige revisie en werd klaargestoomd door Didier Espeel van 4×4 Mecanics uit Kuurne. “Aan de 4×4 wagen, die een kleine 10 jaar geleden al werd klaargestoomd voor het zwaardere werk, maar aan amper 1 rally effectief deelnam, werden flink wat veranderingen aangebracht. In de eerste plaats werd een versterkt motorblok geïnstalleerd met een nagelnieuwe 4.6 V8 motor. Ook de vering werd aangepakt en vervangen door hoogstaande Reiger veren. Verder hebben we de koeling van de koppeling/versnellingbak verbeterd, een nieuwe tank van 330 l gemonteerd, nieuwe zetels en gordels voorzien en alles eruit gehaald wat niet echt nodig was in functie van het ideale gewicht. De originele ruiten werden vervangen door polycarbonaat exemplaren en er werd een nieuwe luchthapper op het dak gemonteerd. Kortom: we hebben niets aan het toeval overgelaten om een topwagen aan de start te brengen, klaar om 6500 km te racen op topniveau.”