Land Rover Discovery XXV Special Edition – exclusieve feesteditie

Precies 25 jaar geleden ontwikkelde Land Rover een voertuig dat de prijs- en comfortkloof tussen de 90/110/127-reeks en de Range Rover moest dichten. Dat was nodig om het plotse succes van enkele Japanse terreinwagens het hoofd te bieden. Dat voertuig was de Discovery, die in een kwarteeuw evolueerde van betaalbare concurrent tot revolutionair ruimtewonder.

Land Rover viert die verjaardag met de onthulling van de exclusieve XXV Special Edition. Deze speciale editie van de Discovery is leverbaar vanaf september 2014 en is gelimiteerd tot 20 exemplaren voor België en Luxemburg.

Tekst: Jan Van Geel / Foto’s: Land Rover

Dat de ‘XXV Special Edition’ pas in september leverbaar wordt, is geen toeval: de veelzijdigste Land Rover ooit debuteerde op 19 september 1989 op de IAA in Frankfurt. Zijn combinatie van het eigentijds design, de veelzijdigheid, het ruime en – ondanks maar drie deuren – gebruiksvriendelijke interieur en natuurlijk de uitstekende terreincapaciteiten maakte hem onmiddellijk tot een groot succes. Vier jaar na zijn introductie, in 1993, droeg meer dan de helft van alle nieuw verkochte Land Rovers een Discovery-badge. Ondertussen vonden ongeveer 1,1 miljoen exemplaren van vier generaties Discovery’s een koper.

Voor de speciale series heeft Land Rover tegenwoordig een voorkeur voor Romeinse cijfers. Na de Defender LXV vorig jaar volgt nu dus de Discovery XXV. Die is verkrijgbaar in vier koetswerkkleuren, werd getooid met opvallende logo’s en beschikt over een geavanceerd en hoogwaardig interieur, bekleed met Oxford-leder.

Opvallend koetswerk

Deze speciale reeks is verkrijgbaar in ‘Fuji White’, ‘Indus Silver’, ‘Causeway Grey’ en ‘Santorini Black’. Het feestmodel beschikt ook over de radiatorroosterrand en buitenspiegelbehuizingen in ‘Narvik Black’ en is afgewerkt met ‘Dark Atlas’ voor het radiatorrooster en de zijdelingse verluchtingsroosters. Daarmee contrasteren de zilverkleurige dakrails over de volledige lengte. De handgrepen in koetswerkkleur en een bumpertrede in roestvrij staal maken het koetswerk af. Daarnaast kreeg de speciale reeks opvallende XXV-logo’s op de voordeuren en achterklep, en nieuw ontworpen  gesmede lichtmetalen 20-duimsvelgen met vijf dubbele spaken in een lichte ‘polished silver’-afwerking.

Geraffineerd interieur

De XXV Special Edition is afgeleid van de luxueuze HSE-uitvoering om een geraffineerd en hoogwaardig interieur te verzekeren. Onderdelen zoals het dashboard, het instrumentenbord en de bovenkant van de deurpanelen zijn rijkelijk afgewerkt met Oxford-leder. Land Rover laat de keuze tussen drie kleurschema’s voor het leder: ‘Ebony’, ‘Cirrus’ en de gecombineerde uitvoering ‘Ebony/Cirrus’. Andere extra’s zijn de tapijten met gedraaide draden en het met leder en hout afgewerkte stuur,terwijl de overal terugkomende, subtiel gebosseleerde XXV-logo’s getuigen van het hoogwaardige Britse vakmanschap van de XXV Special Edition.

(in kader)

Enkele weetjes

•             De Discovery werd wereldwijd bekroond met 219 onderscheidingen van zowel autobladen als andere organisaties, waaronder zowel de ‘Best of What’s New Award’ van het Amerikaanse tijdschrift ‘Popular Science’ en een ‘Queen’s Award for Enterprise’ in de categorie ‘Innovation’ voor zijn baanbrekende Terrain Response-systeem.

•             In 2012 ondernam de 1 miljoenste Discovery een vijftig dagen en ruim 12.000 kilometer lang avontuur, dat hem door ruim twaalf landen in Europa en Centraal-Azië bracht om uiteindelijk meer dan 1 miljoen pond in te zamelen voor de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen.

•             De Discovery werd ook gekozen door enkele van ’s werelds beroemdste ontdekkingsreizigers en avonturiers. Sir Ranulph Fiennes, Ray Mears, Monty Halls en poolreiziger Ben Saunders zijn maar enkele van de vele namen die hun lot in enkele van de moeilijkste terreinen ter wereld in de handen van de Discovery legden.

•             De Discovery 3 werd gebruikt in de recordexpeditie van Londen naar Kaapstad in 2013. Hij legde de ruim 15.000 kilometer lange rit in tien dagen af.

•             De Discovery-modellen werden ook gebruikt in Land Rovers eigen ‘Camel Trophy’ en ‘G4 Challenge’.