Land Rover Classic onthult Classic Defender Works V8 Islay Edition

Het team van Land Rover Classic brengt met zijn Classic Defender Works V8 Islay Edition een dubbel eerbetoon. Dit model voor verzamelaars, de eerste Works V8 limited edition met een erfgoedthema, is de waardige troonopvolger van een wel zeer bijzonder exemplaar: de Land Rover Series IIa uit 1965 die eigendom was van Spencer Wilks, Managing Director van de Rover Car Company en een van de oprichters van Land Rover. Daarnaast betuigt deze uitzonderlijke editie eer aan de charme van het Schotse eiland Islay, de geboorteplaats van de naam Land Rover. Zo worden twee belangrijke pijlers van het Defender erfgoed geëerd.

Voor alle duidelijkheid: de inspiratiebronnen voor de Classic Defender Works V8 Islay Edition zijn Spencer Wilks’ eigen Land Rover Series IIa – nu in de Land Rover Classic collectie – evenals de Hebriden, de Schotse eilandengroep waar hij zijn vakanties doorbracht. Op Wilks’ landgoed op Islay, Laggan, werden de eerste Land Rover prototypes getest. Toen hij in 1947 met zijn aangepaste Rover door het ruige landschap reed, merkte de jachtopziener van het landgoed op dat het wel een ‘Land Rover’ moest zijn, en zo werd de naam geboren die geschiedenis zou schrijven.

De Islay Edition is gebaseerd op dezelfde technische specificaties als de Classic Defender Works V8 en wordt aangedreven door een 405 pk 5.0 liter V8 benzinemotor, gekoppeld aan een achttraps ZF-automaat. Elk exemplaar wordt grondig gerestaureerd, herontwikkeld en opgewaardeerd op basis van tussen 2012 en 2016 geproduceerde donorvoertuigen. Klanten die zoeken naar een uiterst luxueuze, doorontwikkelde en verzamelbare klassieke Defender krijgen zo een zorgvuldig met de hand gebouwde wagen aangeboden die rechtstreeks afkomstig is van de oorspronkelijke constructeur.

Van de Works V8 Islay Edition zullen slechts dertig exemplaren worden gebouwd, waarvan er zeventien verkrijgbaar zijn als 90-versie met korte wielbasis en dertien als 110-versie met zeven zitplaatsen.

Paul Barritt, Directeur bij Land Rover Classic: “In 2023 vieren we 75 jaar Land Rover. Spencer Wilks en het eiland Islay zijn belangrijk in onze geschiedenis en de Classic Defender Works V8 Islay Edition is dan ook een goede manier om deze mijlpaal te vieren. Hij verwijst naar een bijzondere wagen in onze collectie, de prachtige Series IIa van Spencer Wilks, en put inspiratie uit de bijzondere producten en het unieke karakter van Islay zelf. De authenticiteit, de moderne technologie en het zorgvuldige vakmanschap van onze deskundige ingenieurs en technici maken deze beperkte reeks van de Classic Defender tot een heel bijzondere wagen voor veeleisende klanten die op zoek zijn naar het ultieme erfgoed van Land Rover.”

Erfgoed met updates

De Classic Defender Works V8 Islay Edition is afgewerkt in Heritage Grey – afgeleid van de Mid Grey koetswerkkleur van Wilks’ originele wagen – met traditionele logo’s en labels. Uniek voor de Works V8 Islay Edition is het grafische flankopschrift ‘GXC 639 C’ – een subtiele knipoog naar de nummerplaat van de Series IIa van Wilks die deze themaversie van de ultieme klassieke Defender inspireerde.

Net als de vorige edities van de Defender Works V8 is de Islay Edition voorzien van moderne verbeteringen, waaronder led-koplampen voor beter zicht. En net zo interessant maar minder zichtbaar zijn andere technische verbeteringen, waaronder een opgewaardeerde ophanging en een beter remsysteem voor superieure prestaties en dynamiek.
Classic Defender Works V8 Islay Edition

Authentiek interieur

In het interieur van de Classic Defender Works V8 Islay Edition komt de connectie met het eiland Islay en de oorsprong van Land Rover tot leven met uitgekiende accenten en een ongelofelijke aandacht voor details, zoals de afwerking in luxueus Windsor-leder in Ebony. Een rand in koetswerkkleur siert de middenconsole en het in het originele scherm en dashboard geïntegreerde infotainmentsysteem, dat uitgerust is met moderne functies als satellietnavigatie, DAB-radio en Bluetooth. Dezelfde Heritage Grey koetswerkkleur omgeeft de pistoolvormige versnellingspook van de ZF-achttrapsautomaat.

Naast de versnellingspook bevindt zich een plaatje waarop de totstandkoming van de naam ‘Land Rover’ wordt beschreven. Het historische Land Rover logo is in reliëf aangebracht op het stuurwiel en de hoofdsteunen, en alle voetruimtes zijn afgewerkt met tapijt voor een luxueus accent. Verwijzingen naar het eiland Islay zijn te vinden in het gehele interieur, met een speciaal gekozen, zachte tweed-stof gemaakt van Islay-wol in kleuren die de essentie van het eiland weerspiegelen. De centrale opbergruimte is voorzien van een uitneembaar dienblad dat is gemaakt van eikenhout van whiskyvaten uit de plaatselijke distilleerderij Kilchoman. Daar wordt tevens de limited-edition ‘639’ whisky geproduceerd ter ere van de Defender Islay. Elke klant krijgt een fles om de verzamelwaarde van de wagen te verhogen.
Classic Defender Works V8 Islay Edition

Technische specificaties

De Classic Defender Works V8 Islay Edition gebruikt dezelfde fundamenten als de Classic Defender Works V8. Elke wagen wordt zorgvuldig gerestaureerd en vakkundig opnieuw gebouwd door de specialisten van Land Rover Classic. De donorvoertuigen uit de periode 2012-2016 worden door Land Rover Classic uitgerust met een moderne atmosferische 5.0 V8-motor met een ZF-achttrapsautomaat. Met 297 kW/405 pk en 515 Nm koppel levert hij moeiteloos de juiste prestaties.

Net als de Works V8 accelereert de Islay Edition van 0 naar 96,5 km/u in 5,6 seconden, terwijl de topsnelheid 171 km/u bedraagt. Elk exemplaar wordt speciaal geselecteerd en aangepast met de Defender Suspension Upgrade Kit, bestaande uit een uniek afgestelde ophanging die het comfort en rijgedrag op de weg verbetert dankzij herwerkte schroefveren en schokdempers. Ook is de Handling Upgrade Kit inbegrepen, die bestaat uit opgewaardeerde remschijven, blokken en remklauwen van de Works V8 om de remkracht te verhogen.