Discovery Sport – nummer 7

Volgend jaar stelt Land Rover zijn zevende model voor. Dat krijgt de naam ‘Discovery Sport’ en volgt de huidige Freelander op. De nieuwkomer wordt iets groter dan zijn voorganger, laat de keuze tussen vijf of zeven zitplaatsen en zal – en dat is alleen maar een vermoeden – meer dan een Evoque maar minder dan een Discovery kosten. En nog even dit over de inhoud van de volgende alinea’s: die bestaat vooral uit giswerk, dat door Land Rover bevestigd noch ontkend werd.

Tekst: Jan Van Geel – Foto’s: Land Rover

Een Freelander-opvolger met zeven zitplaatsen is eigenlijk oud nieuws. In 2008 circuleerden op het internet al geruchten dat Land Rover op basis van de Freelander een zevenzitter ontwikkelde. De ‘L486’, zoals de projectnaam luidde, zou in 2012 met de naam Ventura op de markt komen. Of dat gerucht een grond van waarheid bevatte, vroegen we een jaar later aan Phil Popham, toen Managing Director van Land Rover. Zijn antwoord was heel kort: ‘Daarop heb ik geen commentaar.’ Begin juni van dit jaar vertelde Phil Popham, nu Group Marketing Director van Jaguar Land Rover, aan het magazine CAR: ‘Hij (de opvolger van de Freelander, die Discovery Sport zal heten) zal zoals een compacte Discovery zijn – maar kleiner dan de Vision ‘concept car’. Je zult hem volgend jaar zien.’

Land Rover laat nog niet veel los over de Discovery Sport. Daarom graaien we even in de geruchtenton en presenteren we de meest waarschijnlijke internetgeruchten. Die over de constructie bijvoorbeeld. Zo zou het koetswerk gemonteerd worden op een herwerkte en nog stijvere versie van de stalen Evoque-bodemplaat. Tussen de voorwielen zou – zeker bij de lancering in januari 2015 – de huidige 2,2-liter turbodiesel nog gemonteerd zijn. Later volgen benzine- en dieselmotoren van de zogenaamde ‘Ingenium’-reeks. Die viercilinders debuteren na april 2015 in de nieuwe, compacte Jaguar XE. Na de Freelander 2 en de Evoque laat de Discovery Sport als derde Land Rover de keuze tussen voor- en vierwielaandrijving.

Net zoals de ‘grote’ Discovery en de Range Rover Sport wordt de Discovery Sport met vijf of zeven zitplaatsen leverbaar. Die laatste mogelijkheid lijkt ons niet echt zinvol voor deze compacte nieuwkomer, omdat zelfs de grotere Range Rover Sport alleen maar noodzitjes in de bagageruimte heeft. De ruimte onder de laadvloer kan veel zinvoller gevuld worden dan met twee wegklapbare zitjes. Met een volwaardig reservewiel bijvoorbeeld.

Nieuwe naam

De naam Freelander verdwijnt omdat Land Rover naast het Range Rover-gamma (Range Rover, Range Rover Sport en Range Rover Evoque) een Discovery-reeks ontwikkelt. De Discovery Sport wordt daarin de kleine broer van de Discovery 4, net zoals de Evoque –ondanks zijn overeenkomsten met de Freelander – een ‘kleine Range Rover Sport’ is. De verwantschap tussen de Discovery Sport en de toekomstige Discovery 5 zal nog kleiner zijn, omdat die Discovery – net zoals de huidige Range Rover Sport – vermoedelijk een aluminium constructie wordt.