Discovery Sport 2017 – nooit meer zoeken

Onlangs stelde Land Rover de Discovery Sport 2017 voor. De aanpassingen zijn niet zo ingrijpend als enkele maanden geleden de montage van de Ingenium-turbodiesel, maar de recentste versie pakt wel met een wereldprimeur uit. Met de tracking-app Tile kunnen eigenaars ontbrekende of verloren voorwerpen terugvinden. Nieuw of opgewaardeerd zijn het design, het infotainmentsysteem, drie veiligheidssytemen en vier kleuren.

Tekst: Jan Van Geel – Foto’s: Land Rover

De vernieuwde Discovery Sport is de eerste wagen waarin het Bluetooth-trackingsysteem met bijhorende app Tile geïntegreerd is. De app gebruikt Tile-labels – dat zijn piekkleine Bluetooth-trackers – die aan belangrijke voorwerpen bevestigd kunnen worden. Die voorwerpen kan de eigenaar met de technologie in zijn smartphone opsporen. De smartphone-app van Tile is compatibel met zowel Android als Apple en het aantal traceerbare items is onbeperkt.

In de wagen werkt het systeem als volgt: via het aanraakscherm van zijn wagen kan de eigenaar een lijst van gelabelde voorwerpen opstellen. Die lijst wordt steeds gecontroleerd wanneer de app wordt opgestart. Als verloren voorwerpen zich in de wagen zelf bevinden, kan de eigenaar een alarm van 90 decibel op het Tile-label activeren om hem bij het zoeken te helpen.

Black en Graphite

De versie voor 2017 kan met twee nieuwe designpacks uitgerust worden. De <c>Limited Edition Black<c> is te herkennen aan de exterieuraccenten van het bestaande <c>Black Design Pack<c> die aangevuld zijn met het <c>Dynamic<c>-radiatorrooster, de zwarte SPORT-labels en de donker getinte ruiten. Voor deze versie laat Land Rover de keuze tussen drie koetswerkkleuren: <c>Silicon Silver<c>, <c>Yulong White<c> en <c>Carpathian Grey<c>. Het <c>Graphite Pack<c>, omvat een radiatorrooster, motorkapopschrift en zijdelingse verluchtingsroosters in de kleur <c>Dark Atlas<c>, een contrasterend dak in <c>Corris Grey<c> en buitenspiegels in  <c>Narvik Black<c>. De nieuwe Discovery Sport 2017 is ook verkrijgbaar in vier nieuwe metaalkleuren. Behalve <c> Silicon Silver<c> en <c>Carpathian Grey<c> zijn dat <c>Farallon Black<c> en <c>Aruba<c>.

Comfort en veiligheid

Het opgewaardeerde infotainmentsysteem <c>InControl Touch Pro<c> vormt het hart van de technologische nieuwigheden. Het nieuwe systeem omvat een groter 10,2-duimsaanraakscherm en intuïtieve menu’s die het uitzicht en de werking van smartphone-apps simuleren en die gebruikers in staat stellen om te swipen en te pinchen zoals op een tablet. Het scherm vergt geen fysieke toetsen en biedt een superbreed 21:9-formaat met een hogere resolutie dan het standaard gemonteerde 8-duimsaanraakscherm. Dankzij het hogere aantal pixels garandeert het bovendien een superieure helderheid.

De Discovery Sport 2017 kreeg drie nieuwe veiligheidssystemen. <c>Driver Condition Monitor<c> waarschuwt de bestuurder via visuele en auditieve signalen wanneer het systeem vermoeidheid detecteert bij de bestuurder. <c>Intelligent Speed Limiter<c> helpt bestuurders om zich aan de snelheidsbeperkingen te houden. Het systeem steunt daarvoor op de verkeersbordenherkenning om wijzigingen in de snelheidsbeperking te detecteren.  Als de bestuurder de nieuwe snelheidsbeperking aanvaardt, vertraagt de wagen automatisch tot de nieuwe snelheid. <c>Lane Keep Assist<c> gebruikt de camera vooraan op de wagen om wegmarkeringen te detecteren. Wanneer de bestuurder van rijstrook verandert zonder zijn richtingaanwijzer te gebruiken, zal de wagen licht tegensturen om te voorkomen dat hij onbedoeld afwijkt van zijn rijstrook.