Defender 2013 – meer kleuren en comfort

Terwijl Land Rover in alle stilte voortwerkt aan de opvolger, kreeg de huidige Defender zijn jaarlijkse opfrisbeurt. Die beperkt zich voor 2013 tot comfortabelere stoelen, twee nieuwe koetswerkkleuren, vier contrasterende dakkleuren en een hoogwaardiger audiosysteem.

Tekst: Jan Van Geel – Foto’s: Land Rover

De aanpassingen voor 2013 zijn minder ingrijpend dan die van de vorige facelift. Toen kreeg de Defender een 2,2-liter dieselmotor met dieselpartikelfilter tussen de voorwielen en zorgden geventileerde remschijven vooraan voor een betere vertraging. Nieuw in de optielijst waren de zwarte bache voor de pick-ups en het ‘Offroad Pack’. Dat laatste krijgt nu het gezelschap van het ‘Comfort Pack’, het’Exterior Pack’ en het ‘Leather Pack’. De inhoud van die pakketten is in het kadertje opgelijst.

Land Rover geeft zijn klanten meer mogelijkheden om hun Defender iets comfortabeler en persoonlijker te maken. Dat laatste lukt vooral met de contrasterende dakleuren. In combinatie met de meeste lakkleuren kan het dak niet alleen meer in de standaard dakkleur ‘Fuji White’ of optioneel in de koetswerkkleur besteld worden, maar afhankelijk van de lakkleur ook in ‘Santorini Black’, ‘Indus Silver’, ‘Orkney Grey’ of ‘Firenze Red’. Het Britse merk lanceert ook twee nieuwe koetswerkleuren voor zijn werkpaard: ‘Barolo Black’ en ‘Havana’.

Een terreinlimousine zal de Defender nooit worden, maar misschien kunnen de optionele ‘premium’ stoelen het zitcomfort van de bestuurder en voorpassagier iets verbeteren. Ze zijn bekleed met een combinatie van leer en stof en ze zijn gevormd naar de contouren van het lichaam. Daardoor verbeteren ze de ondersteuning en dus ook het zitcomfort, niet alleen op de weg maar ook in het terrein. De hoofdsteunen zijn voorzien van het ‘Land Rover’-logo en hebben als bijkomend visueel element een centrale stiknaad, die voortaan ook wordt toegepast op de standaardstoelen van de Defender. Nog een nieuwigheid is het ‘Alpine Hi-line 150 W low profile subwoofer’-systeem, waarbij coaxiale luidsprekers de standaardspeakers vervangen. De Defenders 2013 staan nu al in de toonzaal en kosten minstens 27.600 euro.

Defender-optiepakketten

> Comfort Pack: airconditioning, radio/cd-speler met USB- en AUX-aansluiting, elektrisch bedienbare voorportierruiten, centrale vergrendeling

> Exterior Pack: grille en koplampomlijstingen in metaalkleur ‘Brunel’, dak en

wielkastverbreders in carrosseriekleur, treeplanken

> Leather Pack: stoelbekleding in stof en leer. lederen stuurwielbekleding

> Offroad Pack: ABS, elektronische tractiecontrole (ETC), ‘heavy duty’-velgen, MTR-banden, trekhaak, beschermstang voor de stuurinrichting.