Conti4x4Trophy – onvergetelijk avontuur

Begin oktober vond de vierde editie van de ‘Conti4x4Trophy’ plaats. Aan die toeristische raid in Marokko namen 14 Nederlandstalige en 14 Franstalige duo’s deel. Die hadden allemaal de finale selectieproef in de zandgroeve van Chaumont-Gistoux overleefd. Thierry Bellens van het team ‘Border Patrol’ hield een dagboekje bij.

Foto’s: Continental

“Het is woensdagmiddag en als eerste team komen we aan op de luchthaven van Zaventem. Al snel zien we meer T-shirts en truien van de ‘Conti4x4Trophy 2012’ verschijnen. Vlug inchecken en opstijgen en enkele uurtjes later landen we in het warme, reeds donkere Marokko.”

“Bij het krieken van de volgende dag staat ons de eerste briefing te wachten. Die duurt niet lang en voor we het goed en wel beseffen, starten we de motor en kan ons avontuur beginnen. De eerste dag begint nog rustig, maar na de middag komt daar al snel verandering in: het echte terreinwerk kan beginnen. We rijden door een dor maar adembenemend landschap, met hier en daar een groene oase, een kabbelend watertje en kleine dorpjes waar we vooral de woorden ‘stylo’, ‘bonbon’ en ‘dirham’ horen. De voltallige kroost van de plaatselijke bevolking rent zich te pletter naar onze wagens in de hoop een kleinigheid te bemachtigen.”

“Van ’s morgens tot ’s avonds eisen de ritten je volledige concentratie op. Na de tweede dag genieten we dan ook van een welverdiend biertje. De volgende dag, met een klein beetje spijt van dat laatste glas, zeggen we vaarwel aan de beschaving en rijden we de Sahara binnen. Dat wordt een ongelofelijke ervaring! De wagen slingert van links naar rechts en zoekt een weg door het mulle zand. ‘Rechts over de duin’, ‘jump’, ‘slow 5km/h’, ‘links blijven van die groep kamelen’: er is niets wat onze Tripy-gps ons niet vertelt.”

 “In het nomadenkamp worden we opgewacht door enkele buikdanseressen die ons met hun verleidelijke gekronkel weer wakker schudden. Hoewel onze tenten iets weg hebben van een ambachtelijke pizzaoven, wordt het weer een supergezellige avond. De volgende morgen staat de zon al hoog aan de hemel als we uit onze tent kruipen. Zover we in elke richting kunnen zien, zie we zand, zand en nog eens zand. Op dat moment besef je wat Marokko met je doet en wat deze onvergetelijk reis een echte aanrader maakt voor wie van een avontuurlijke tocht met 4×4’s droomt.”

Conti4x4Trophy

De ‘Conti4x4Trophy’ is een zesdaagse 4×4-reis naar Marokko. De eerste dag vliegen de deelnemers van Brussel naar Ouarzazate en de laatste dag is voor de terugvlucht gereserveerd. Daartussen kunnen ze vier dagen lang proeven van prachtige landschappen en adembenemende pistes. Op het programma stonden dit jaar de volgende etappes:

1 Ouarzazate – Telouet – Ouarzazate (200 km)

Door de vallei en langs de Oued Ounila. Deze weg doorkruist de Hoge Atlas en leidt de deelnemers door de Hamada, een rotswoestijn bezaaid met oude kashbaruïnes, kleurrijke dorpjes en dorre vlaktes.

2 Ouarzazate – Zagora (300 km)

Tijdens deze etappe door de uitlopers van de Anti-Atlas trekken de teams door adembenemende landschappen en steken ze verschillende rivieren over. Het tweede traject van de dag gaat langs de bergen en de oever van de Draa-vallei.

3 Zagora – Chegaga (150 km)

Vanaf hier kunnen de deelnemers zich echte rallypiloten voelen langs één van de woestijntrajecten van de rally ‘Parijs-Dakar’. Op het einde van deze dag volgt een verblijf in het bivak van Chegaga met een overnachting in nomadententen, midden in de woestijn.

4 Chegaga – Ouarzazate (350 km)

Deze etappe staat in het teken van de woestijn en de luchtspiegelingen. De deelnemers doorkruisen het typische Saharalandschap en komen uiteindelijk aan in Foum Zguid. Na het zand is het tijd voor het basalt langs de passen van de Anti-Atlas.