Samenwerking Jaguar Land Rover en Wolfspeed: een nieuwe mijlpaal in elektrificatie

Door te tekenen voor een samenwerking met technologiebedrijf Wolfspeed zet Jaguar Land Rover opnieuw een grote stap richting de volledige elektrificatie van beide merken. Als onderdeel van zijn Reimagine-strategie streeftJaguar Land Rover ernaar om tegen 2039 een volledig koolstofvrij bedrijf te worden in zijn volledige toeleveringsketen en voor al zijn producten, diensten en activiteiten, en een van de voornaamste uitdagingen hierbij is het emissievrij maken van het voltallige modellengamma. Daarvoor is het vinden van nieuwe, innovatieve oplossingen van cruciaal belang.

Het Amerikaanse bedrijf Wolfspeed specialiseert zich in de ontwikkeling van een specifiek soort halfgeleiders op basis van siliciumcarbide. Dit is een zeer hard en resistent materiaal, en daarom zeer geschikt om te worden toegepast in de toekomstige elektrische wagens van Jaguar en Land Rover. Om precies te zijn zal de geavanceerde technologie van Wolfspeed worden gebruikt in de omvormer van de wagens en dus de overdracht van stroom van de batterij naar de elektromotoren beheren, zodat zowel de efficiëntie van de aandrijflijn als het rijbereik van Jaguar en Land Rover modellen zal worden vergroot. De eerste wagens met Wolfspeed-halfgeleiders worden verwacht vanaf 2025.

De samenwerking tussen Jaguar Land Rover en Wolfspeed komt niet zomaar uit de lucht vallen. Deze is een voortzetting van de bestaande relatie tussen Wolfspeed en het succesvolle Jaguar TCS Racing-team dat deelneemt aan het Wereldkampioenschap ABB FIA Formule E. Sinds 2017 heeft de geavanceerde siliciumcarbidetechnologie zijn nut meermaals bewezen op het circuit door de efficiëntie, en daardoor ook de raceresultaten, te bevorderen.

WOLFSPEED SILICONE CARBIDE

Wolfspeed werd in 1987 opgericht – destijds onder de naam CREE – door een aantal oud-studenten van North Carolina State University. Inmiddels, zo’n 35 jaar later, is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldspeler die helpt volledige industrieën opnieuw uit te vinden met behulp van zijn unieke, hoogwaardige technologie. De onderdelen die Jaguar Land Rover in zijn wagens zal toepassen, zullen worden geproduceerd in een onlangs geopende vestiging in Marcy, New York – ’s werelds grootste productiefaciliteit voor siliciumcarbide halfgeleiders van 200 mm. Deze volautomatische fabriek, die in de komende jaren nog verder zal worden uitgebreid, zal Wolfspeed helpen te voldoen aan de toenemende vraag van EV-producenten en andere geavanceerde technologiesectoren over de hele wereld.

Thierry Bolloré, Chief Executive Officer van Jaguar Land Rover ten tijde van de ondertekening van de samenwerking: “We zijn geen vreemden voor elkaar, aangezien we de voorbije vijf seizoenen hebben samengewerkt met het Jaguar TCS Racing-team. Door die samenwerking uit te diepen tot een strategisch partnerschap in het kader van onze Reimagine-strategie, kunnen we de geavanceerde siliciumcarbidetechnologie van Wolfspeed integreren in onze volgende generatie elektrische voertuigen, met een groter rijbereik en betere prestaties voor onze klanten.”

Gregg Lowe, President en CEO van Wolfspeed: “Wolfspeed is een trotse partner van Jaguar Land Rover en ondersteunt het gedurfde engagement om deze iconische merken te elektrificeren met de superieure prestaties, efficiëntie en autonomie van siliciumcarbide. De energie-efficiëntie van siliciumcarbide zal een cruciale rol spelen in het streven van Jaguar Land Rover om zijn eigen koolstofvrije doelstellingen te bereiken en de wereldwijde transitie naar een volledig elektrische mobiliteitstoekomst te ondersteunen.”

Wolfspeed is niet de eerste marktleider waarmee Jaguar Land Rover een samenwerking aangaat voor zijn moderne luxewagens van de toekomst. In februari dit jaar werd immers al een partnerschap aangekondigd met de technologiereus NVIDIA. Dit bedrijf, bekend van zijn GPU’s en API’s, legt zich in deze overeenkomst toe op softwaregestuurde, geautomatiseerde aandrijfsystemen voor de volgende generatie voertuigen vanaf 2025.

De Reimagine-strategie van Jaguar Land Rover is een weg vol uitdagingen die stuk voor stuk moeten worden overwonnen om een ongekend ambitieus doel te verwezenlijken. Het bedrijf heeft nog een lange weg te gaan tot 2039, maar met steun van de juiste partners behoudt het zijn koers richting het eindpunt. In Wolfspeed heeft Jaguar Land Rover in ieder geval een sterke medestander gevonden, die van groot belang zal blijken voor de technologische groei van twee iconische automerken. Op naar een koolstofvrije, hoopvolle toekomst.