Piet Boon en Range Rover: Een eerbetoon aan tijdloosheid

In het spoor van een new generation of leaders

PIET BOON & RANGE ROVER: VERENIGD IN TIJDLOOSHEID
Range Rover richt samen met Piet Boon de blik op modern luxury: waar die nieuwe weelde vandaag voor staat en waar ze te vinden is. Als tweede gezicht in de ‘New Generation of Leaders’-campagne – na een lancering met Sergio Herman – neemt de Nederlandse ontwerper en entrepreneur ons in de nieuwe Range Rover mee op een trip langs lopende en afgeronde projecten van zijn internationaal gevierde Studio Piet Boon. Verbonden door hetzelfde DNA – dat tijdloosheid, schoonheid en kwaliteit ademt – werd de tour een ode aan comfort en duurzaamheid.

Rustige start
Piet verwelkomt ons over een bakje ochtendkoffie in zijn woning, op een steenworp van Amsterdam. Een eigen ontworpen oase van rust en evenwicht, waar de wonderlijke tuin van meesterlandschapsarchitect Piet Oudolf dat serene gevoel nog versterkt. “Piet maakt absoluut de mooiste dingen die er zijn, zo verandert de tuin het hele jaar door, elke week is er iets anders te zien”, vertelt Piet Boon enthousiast. “En er is ook heel weinig onderhoud aan”, voegt hij toe. Een belangrijk element ook in het werk van Studio Piet Boon.

Studio Piet Boon
Studio Piet Boon is een multidisciplinaire designstudio die zich toelegt op architectuur, interieurvormgeving, en productdesign voor een uitgebreide product collectie (onder de naam Piet Boon). Het Piet Boon-hoofdkwartier in Oostzaan, de tweede stop op de Range Rover-roadtrip, is dan ook een bedrijvige hub van talent en vakmanschap. Naast alle eigen activiteiten, huizen ook de licentiepartners van Studio Piet Boon in het 7000 m2 grote gebouw. Een totaalgebeuren waar visionair Piet al zo’n 40 jaar aan timmert: “ik heb altijd groot willen worden, nooit enkel als meubelontwerper willen werken”, verklaart hij. Vandaag telt Studio Piet Boon ruim 65 werknemers en heeft het projecten van Nederland tot New York en Japan.

New leadership
Van eenmanszaak naar internationaal architectuur- en designlabel, het is best wat. Een grand écart die zelfkennis, authenticiteit, inzicht en autonomie vergt. Piet Boon leerde doorheen de jaren dan ook steeds profielen aan te nemen die sterker zijn dan hijzelf. “Daarom kan ik het me permitteren om een casual leader te zijn. Dat kan enkel als je team heel erg goed is.” Piet ziet zichzelf in zijn huidige rol inderdaad meer als een tacticus op het achterdek van het schip, die wel de lijnen aangeeft, maar het werk aan het team overlaat. “Ik heb veel vertrouwen in mijn teams en laat ze vrij, en stuur ze enkel af en toe eens bij om ze op het Piet Boon-pad van schoonheid, een lange houdbaarheidsdatum en comfort te houden”, verklaart Piet zijn eigen leadership.

Hotelhemel
Vertrouwen dat ook essentieel is bij het toekomstige paradepaardje op het palmares van Studio Piet Boon: het Rosewood-hotel in Amsterdam. Piet omschrijft de opdracht – een hotel in eigen stad ontwerpen – als de droom voor elke designer. Zijn bagage als Zaankanter gebruikte hij wijselijk om de pitch naar zijn hand te zetten en het voormalige Paleis van Justitie op de Prinsengracht om te toveren tot een welcoming destination die moeiteloos kan wedijveren met het Rijksmuseum iets verderop. “We willen een plek maken voor alle Amsterdammers. Daarom plaatsten we de receptie van het hotel pas op het einde van de grote hal, net zoals je in het Rijksmuseum tot het einde van de Gallery of Honour moet wandelen om oog in oog te staan met Rembrandt.”

Minimalism meets nature
We leggen de werfhelm in de bagageruimte van de nieuwe Range Rover en trekken rustig van hartje Amsterdam naar Cromvoirt. Een dorp in de schaduw van ’s-Hertogenbosch waar Studio Piet Boon in 2020 een buitengewoon kantoor opleverde – en won er een de Architizer-award voor beste kantoorruimte van één verdieping mee won. Om in balans te blijven met het modernistische clubhuis van de golfbaan in aanbouw, kneedde Studio Piet Boon de opdracht van traditionele kop-hals-rompboerderij bij tot een minimalistische interpretatie van het erfgoed die perfect in het landschap verdwijnt. De sfeer in het kantoorgebouw twijfelt tussen werk- of leefruimte: “hier heerst zo’n fijne sfeer”, zegt Piet, “als ik door het gebouw loop, heb ik het gevoel dat ik hier zou kunnen werken, maar ook dat ik er kan wonen”. De lichtinval en fauteuils nodigen inderdaad uit tot lekker languit relaxen en genieten van het prachtige uitzicht op het golfterrein en de natuur eromheen. Net zoals zoveel werken van Studio Piet Boon, is ook de realisatie in Cromvoirt een weloverwogen balans tussen gecreëerde schoonheid en de puurheid van de elementen. Een zuivere esthetiek die de belichaming is van moderne luxe en het ultieme streven van de New Generation of Leaders.

“Beter wordt het niet”
De natuur blijft voor Piet Boon dan ook een van zijn grootste inspiraties en vormt tegelijk zijn ultieme bron van vertier. Als fervent mountainbiker en kitesurfer, verlangt Piet van zijn wagen in de eerste plaats ruimte en gebruiksgemak. “Het design van de nieuwe Range Rover is zo prachtig en de wagen is zo comfortabel, er zit geen knopje te veel in, ze hebben allen een functie, de navigatie is top, ik ben fan”, zegt hij enthousiast. Naast de royale grootte van de nieuwe Range Rover, prijst Piet ook de vormen en het lijnenspel van de wagen: “Range Rover en Piet Boon hebben hetzelfde DNA van tijdloosheid. Als ik een Range Rover van 40 jaar oud zie passeren, draai ik me om en denk ik ‘wat een knappe auto’. Maar ook met een Range Rover van 10 jaar oud is dat zo, en dat is toch wel behoorlijk ongezien in de autowereld. Het is een prachtige luxeauto zonder dat hij posh is. Beter wordt het eigenlijk niet.” Moderne luxe verpakt in tijdloos minimalisme, beter wordt het inderdaad niet.