PRACHTIGE TOT IN DETAIL UITGESTIPPELDE ROUTE VIA GRAVEL EN VERHARDE WEGEN DOOR BOSSEN, OVER HEUVELS EN BERGEN, LANGS FJORDEN EN TAL VAN BEZIENSWAARDIGHEDEN.
Geschikt voor alle 4 wiel aangedreven voertuigen uit het 4×4 aanbod, zoals de Landrover defender, range rover, discovery. Toyota landcruiser, hilux. de Suzuki jimny, samurai. Mercedes G, subaru…. Ook 4×4 campervans zoals de Mercedes sprinter 4×4, Ford transit 4×4, Iveco Daily 4×4 en zo verder. Laat ons stellen tot en met 3.5 a 4 ton
In juni 2024 trekken we naar Noorwegen. Deze reis is geen pure 4×4 reis maar een ontdekking van Noorwegen, Van Gotenborg ( Zweden ) tot Trondheim en terug richting Oslo. Adembenemend mooi. U zult er via onverharde gravelwegen door open vlaktes, tussen de honderden meren, door bossen over heuvels langs fjorden over de hoogste bergen, adembenemende steile passen nemen, langs de fjorden rijden. Wondermooi.( Keuze tussen hotel, camping, wild kamperen met of zonder ferry’s )
Zondag 9 juni 2024 Verzamelen
We verwachten alle deelnemers die ingeschreven zijn om mee met de ferry te reizen in de namiddag in Kiel ( Duitsland .) Vanuit Kiel nemen we de nachtferry naar Gotenborg waar we de volgende morgen rond 09H15 aanmeren. Op de ferry krijgt U een slaapcabine, U kunt er dineren in één van de eetgelegenheden en s’morgens komt U uitgerust aan om deze droomvakantie aan te vatten. Opgepast voor de mensen die niet met de ferry meereizen maar over de weg naar Gotenborg willen rijden spreken we dus op 10 juni af op een afgesproken locatie in Gotenborg.
Maandag – 10 juni – 358 km
Na aankomst in Gotenborg moeten we op deze eerste dag een flink stuk rijden om wat dieper het hoge Noorden binnen te dringen. Vanuit Gotenborg nemen we eerst een stuk snelweg hogerop, daarna gaan we de gravelroutes nemen km’s aan één stuk door dit mooie licht heuvelachtig landschap, bezaaid met meren en bossen. Onderweg komen we midden in de bossen BÅSTNAS CAR CEMETERY tegen waar we eventjes halt houden. We rijden richting Charlottenberg ten NO van Oslo, daar zullen overnachten ( overnachting volgens keuze hotel of campingformule). Tijdens de rit rijden we langs en nu en dan over de Zweeds – Noorse grens. We doorkruisen kleine dorpjes met sprookjesachtige houten huizen.
Dinsdag – 11 juni -256 km
Na het ontbijt vertrekken we verder naar het noorden. We blijven de eerste 10 tallen km’s door Noorwegen langs de Zweedse grens rijden. Vele lange stukken gravelroutes, door een licht heuvelachtige streek bezaaid met bossen, meren en door kleine dorpjes. Onder de middag stoppen we voor de picknick op één van de vele mooie idyllische plaatsjes. 256 km hebben we voor de boeg, het is te doen, het rijdt vlot maar als je in een land als Noorwegen iets wilt zien en ergens wilt komen moet er flink wat gereden worden. Tegen de avond komen we aan bij het skigebied Trysil. Verwacht geen hoog gebergte, we overnachten in het oude gedeelte van Trysil.
Woensdag – 12 juni – 208 km
Vandaag rijden we in de zelfde trend verder richting naar het Noorden. U zult terug vele onverharde gravelwegen moeten nemen om tot de eindbestemming van vandaag te bereiken, “Røros”. Røros ligt in de Noorse provincie Trøndelag. Røros is het hoogstgelegen stadje van Noorwegen, het ligt op 628 meter hoogte. Het eerste seizoen van de Zweedse kinderserie Pippi Langkous is grotendeels opgenomen tegen de pittoreske achtergrond van Røros. Het is een oude mijnstad die in 1980 op de Wereld erfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst. In het beschermde stadscentrum zijn twee straten met houten huizen, zoals Rammgård (1857), als authentieke herberg ingericht, en met de Berstadens Ziir, de stenen kerk uit 1784, met het mijnwerkersembleem op de toren. Binnen in de kerk staat een barokorgel en een portret van Hans Aasen, de eerste persoon die koper uit de grond haalde. De moeite dus om er halt te houden en even te keuvelen in dit mooie stadje. Gezien het aantal km die we vandaag voor de boeg hebben gaat U ruimschoots de tijd hebben om daar alles te ontdekken. We overnachten ook ter plaatse zowel hotelgasten als kampeerders.
Donderdag – 13 juni – 235 km
We verlaten stilletjes aan Roros en rijden naar de kopermijnen, daar brengen we een kort bezoek aan één van deze mijnen ( indien deze open zijn ). Daarna rijden we verder weg via een mooie gravelroute in de richting van het Skarvan og Roltdalen nationaal park. We rijden er min of meer door via een hoofdweg, de 705, nu eventjes een gewone verharde baan richting Trondheim. We rijden via Selbu om later nog via een paar Gravelwegen verder richting Trondheim te rijden. Trondheim is gelegen aan de Trondheimfjord. We zullen daar de nacht doorbrengen waardoor U de gelegenheid zult hebben om de stad, de oude stad in te trekken. Het verkeer wordt er meestal in verschillende richtingen geduwd waardoor U met de wagen bijna niet in de stad zelf kunt komen. Dus vanuit het hotel of van op de parking zult U te voet verder moeten om deze Noorse gezelligheid te gaan ontdekken.
Vrijdag -14 juni – 305 km
We verzamelen om 09h30 op de parking van het Sverresborg Trøndelag Folk Museum. De moeite waard om eens te bezoeken. Daarna rond 10h30 – 11h00 uur zetten we onze route verder. Eerst rijden we een 65 tal km door een zeer mooi landschap om dan een Gravelroute van een 20 tal km te nemen. Daarna rijden we via gravelstukken en verharde wegen door verschillende dorpen. We nemen terug een mooi stuk onverhard van een 10 tal km aan één stuk ongeveer tot aan een Stuwdam. Nu hebben we nog een laatste etappe richting hooggebergte en fjorden. We moeten dit stuk overbruggen via de weg om de volgende dag aan de THE ATLANTIC OCEAN ROAD te beginnen. Op het eindpunt overnachten we in Molde, zowel hotel als kampeergasten.
Zaterdag – 15 juni – 170 km
Vandaag hebt U de keuze, U last een rustdag in en blijft wat langer slapen, verkent wat de stad Molde of hebt U 170 km voor de boeg maar voor 95 % verharde wegen. De Atlanterhavsveien, in het Nederlands de Atlantische weg is een van de meest populaire wegen in Noorwegen. U moet hem gedaan hebben. The Atlantic Way is een route van 8 kilometer en loopt dwars door de Atlantische Oceaan. Niet voor niets is deze route al meerdere malen uitgeroepen tot mooiste toeristische route van de wereld! Het is een verbindingsweg van 8 kilometer tussen de eilanden Vevang en Averøy. In totaal gaat de mooiste autoroute van Noorwegen over 8 bruggen.
Zondag- 16 juni – 258 km
We vertrekken vanuit Molde waar we 2 x hebben overnacht en rijden langs mooie verharde wegen richting Sundelsora. Van daaruit steken we via een gravelroute van 50 km het Storkalkinn gebergte over. een zeer mooie route met prachtige vergezichten. Daarna rijden we naar Andalsnes. Wees getroost, ook dit stuk is adembenemend mooi. We overnachten in deze kleine stad.
Maandag – 17 juni – 181 km
Vandaag hebben we een prachtige dag voor de boeg, 181 km. We vertrekken vanuit Andalsnes en rijden bijna vrijwel het trollen gebergte binnen, Trollstigen in het Noors. De 11 haarspeldbochten, die kronkelend door dramatisch groene bergen lopen, 56 km lang. Deze weg verbindt Valldal met åndalsnes. Het is de weg van de trollen. We klimmen op de 852 meter hoge Alresneset berg. Deze weg is zo steil dat stoppen niet aan te raden is. In deze periode van het jaar maken we heel veel kans op meters sneeuw langs de weg. Eenmaal op de top is er plaats zat om halt te houden en via ingerichte houten paden het dal te gaan zien, adembenemend mooi. Het is nog niet gedaan, we rijden van het ene sprookje naar het andere. We zakken af naar Valldal waar we de ferry nemen naar de andere kant van het meer. Van daaruit zetten we onze route verder, we beklimmen het gebergte Eidshornet 1629 hoog waarna we afdalen via 11 scherpe haarspeldbochten naar Geiranger. Tijdens het afdalen hebben we een prachtig zicht op de Geirangerfjord. Geiranger is een toeristisch dorpje met verschillende terrasjes. Hier meren verschillende Cruiseschepen aan. We rijden verder en beginnen aan een nieuwe steile klim naar 1651 meter naar de Gletsjer Skjerdingdalsbreen, terug een niet te missen natuurfenomeen. Eenmaal we boven zijn doen we nog een extra klim er bovenop naar de top van de Dalsniba, het hoogste uitzichtpunt van Noorwegen met zicht op het dal de weg en de fjorden van Geiranger. Tot zover verloopt alles over verharde goed berijdbare wegen. We zakken stilletjes aan af en nemen het enige gravelstuk van ongeveer een 20 tal km naar het hotel en Camperplaats. Dit stuk Gravel is eveneens wondermooi.
Dinsdag – 18 juni – 170 km
Na een stevig ontbijt, vertrekken we via de verharde baan naar het stadje Fossbergom – Lom. Dit stadje is gekend voor zijn vele houten woningen maar vooral voor zijn Kerk, De Houten Staafkerk – Vikingenkerk. Deze staafkerk is vermoedelijk voor 1160 gebouwd. Dit is één van de mooiste Staafkerken in Noorwegen. We houden hier eventjes halt,U kunt deze bezoeken en dit is zeker de moeite waard. Daarna rijden we via een gravelroute naar Vagamo en van daaruit nemen we een mooie 25 km lange gravelroute over de hoogvlakte van het Raudbergshoi gebergte, 1476 meter hoog. Mooie vergezichten, terug wondermooie natuur. Vervolgens zetten we onze route verder naar Otta waar we overnachten.
Woensdag – 19 juni, laatste dag- 376 km laatste dag
We vertrekken vanuit Otta via verharde en gravelwegen om daarna via een gravelroute van 30 km dwars door het natuurgebied Veofjellet te rijden. Eens we daar door zijn gereden rijden we terug Lom binnen. Vervolgens nemen we de 55 en gaan we een fenomenaal natuurgebied doorkruisen, het Galdhøpiggen gebergte. De Galdhøpig is met 2469 meter de hoogste berg van Noorwegen, wondermooi. Nadat we de volledige pas zijn doorgereden slaan we links een verharde privaat weg in en steken we nog een laatste pas over voor vandaag. Er wachten ons nog enkele haarspeldbochten en eenmaal we beneden zijn zetten we koers verder naar het skioord Hemsedal waar we overnachten. Een lange rit maar we moeten deze vandaag overbruggen om morgen op tijd bij de ferry te zijn.
Donderdag – 20 juni
Vandaag is het begeleide avontuur voorbij. U hebt verschillende opties.
- U vertrekt richting kust waar wij voor U de ferry boeken naar Denemarken tegen de avond ( indien U de keuze met ferryoverzet hebt gemaakt )
- U vertrekt en rijdt richting Zweden via Oslo, Gotenborg, zo helemaal naar beneden waar U de brug neemt naar Denemarken
- Of U zet Uw reis op eigen houtje nog wat verder.
Prijs: telkens voor 2 personen per wagen, per kamer op de ferry.
- Hotelformule + ferry heen en terug, 2 pers per kamer en per wagen : 4950 euro
- Hotelformule zonder ferry overzet: 4050 euro ( U rijdt via de brug Denemarken naar Zweden )
- Campingformule + ferry heen en terug op basis van 2 pers per wagen : 3450 euro ( met tent of campervan )
- Campingformule zonder ferry overzet: 2450 euro ( met tent of campervan ), ( U rijdt via de brug Denemarken naar Zweden )
Indien U de hotelformule kiest is inbegrepen Overzet Duitsland – Zweden met wagen met slaapcabine – alle hotelovernachtingen kamer met ontbijt 10 nachten ( 2 personen ), 10 daagse tot in de puntjes uitgestippelde route plus de overzet Noorwegen – Denemarken ( dag overzet ) Indien keuze zonder overzet, is deze niet incl.
Indien U de campingformule kiest is inbegrepen overzet Duitsland – Zweden met de wagen met slaapcabine – alle campingovernachtingen ( 2 personen ). 10 daagse tot in de puntjes uitgestippelde route plus de overzet Noorwegen – Denemarken ( dag overzet ). Indien keuze zonder overzet is deze niet incl.
Campervans die zelfvoorziend zijn en wild camperen : 2950 met ferry’s-2050 zonder ferry’s.( op basis van 2 pers indien U ferry kiest )
Inbegrepen in prijs
- Hotelovernachtingen op basis van kamer met ontbijt
- Campings
- Ferry
- tot in de puntjes uitgestippelde 10 daagse rit
- begeleiding ter plaatse door Greenlane Adventure
Niet inbegrepen in prijs
- Middag en avondmaal. ( ontbijt kampeerformule. )
- Dranken.
- Betaling bij bezienswaardigheden.
- Tol onderweg.
- Korte overzet van Valldal naar Eidsdal.