JLR eert Koningin Elizabeth II met unieke parade tijdens goodwood revival

Als eerbetoon aan HM Koningin Elizabeth II voltooide een uniek konvooi van koninklijke JLR-voertuigen een ronde op het Goodwood Motor Circuit op de eerste verjaardag van haar overlijden.

In een uniek herdenkingsmoment op vrijdag 8 september reed een vloot van negen historische Defender- en Range Rover-modellen over het beroemde circuit als onderdeel van de jaarlijkse Goodwood Revival.

De herdenkingsrit verenigde diverse JLR-voertuigen die de koninklijke familie gebruikt voor officiële doeleinden of als onderdeel van haar private wagenpark. De parade omvatte voertuigen van de koninklijke vloot, JLR Classic en privécollecties.

In totaal waren er elf historische modellen aanwezig op het evenement, waaronder twee van de allereerste koninklijke voertuigen – het eerste Series I State Review-voertuig en een Series I besteld door Koning George VI. Het was de eerste keer dat deze unieke collectie werd samengebracht.

Lennard Hoornik, Chief Commercial Officer, JLR, verklaarde: “We zijn trots op onze banden met het koningshuis, die teruggaan tot de oorsprong van onze onderneming, en wilden HM Koningin Elizabeth II op de verjaardag van haar overlijden eren met een passend eerbetoon. Nooit eerder hebben we zo’n uitgebreide collectie koninklijke voertuigen op deze manier verzameld en de parade was dan ook een passend herdenkingsmoment.”

Het DNA van de originele Land Rovers, die aan de basis lag van JLR’s sterke banden met het koninklijke familie, is nog steeds duidelijk aanwezig in de huidige Land Rover-merken, van de duurzame Defender over de verfijnde Range Rover tot de veelzijdige Discovery.   

Statisch tentoongestelde voertuigen op Goodwood Revival:

Series I State Review-voertuig

Het allereerste State Review-voertuig van Land Rover had een speciaal ontworpen achterplatform en vergezelde HM Koningin Elizabeth II en ZKH Prins Philip, hertog van Edinburgh, op een zes maanden durende tournee door het Gemenebest. Hij maakt deel uit van de Royal Collection in het British Motor Museum in Gaydon.

Series I (LXC 894D)

Deze Series I, die oorspronkelijk werd besteld door koning George VI, werd later gebruikt door HM Koningin Elizabeth II en andere seniorleden van de koninklijke familie in Balmoral. Hij werd in 2010 gerestaureerd en maakt nu deel uit van de Land Rover Classic-collectie.

Voertuigen in de herdenkingsparade:

Prototype (HAC 379)

Een van de originele prototypes uit 1948, waarvan er slechts 48 zijn gemaakt. Hij draagt het chassisnummer L31 en werd gebruikt voor test-, ontwikkelings- en publiciteitsdoeleinden, samen met zijn zustervoertuig, de R32. In die rol stond hij op de foto met ZM Koning George VI. Hij is nu eigendom van een privéverzamelaar.

Series II State Review-voertuig                                                                                                                                         

De tweede officiële ceremoniële Land Rover had blauwe zijlichtlenzen, die werden ontstoken wanneer een lid van de koninklijke familie werd vervoerd. Dit exemplaar was een reservevoertuig, wat de lage kilometerstand van ongeveer 21.000 kilometer verklaart. Hij maakt deel uit van de Royal Collection in het British Motor Museum te Gaydon.

Series IIa Station Wagon (OGU 362D)

Deze Station Wagon, bestuurd door HM Koningin Elizabeth II, was de eerste in zijn soort die werd uitgerust met een zescilindermotor. Hij heeft ook tal van bijzondere voorzieningen, zoals lederen zetels, een houten hondenrek en zijtreden, om hem te helpen bij zijn koninklijke taken. Hij maakt nu deel uit van de Royal Collection in het British Motor Museum te Gaydon.

Range Rover State Review-voertuig uit 1974

De eerste Range Rover die de rol van ceremonieel State Review-voertuig op zich nam, werd in 1975 in dienst genomen en werd gebruikt tot 2002. De speciaal aangepaste achterkant bevatte opklapbare zetels en een lessenaar met verborgen paraplu’s. Een extra uitlaatdemper beperkte het geluid van de V8-motor om het comfort van de koninklijke passagiers te vrijwaren. Hij maakt nu deel uit van de Royal Collection in het British Motor Museum te Gaydon.

Defender 130 ‘Jumbo’

Deze Defender 130 met lange wielbasis dankt zijn bijnaam ‘Jumbo’ aan zijn drie deuren aan elke kant en werd speciaal voor de koninklijke familie aangepast voor uitstapjes op het landgoed Sandringham Estate, waar hij nog steeds dienst doet. Hij verwierf een plaats in de Goodwood Revival parade na de goedkeuring van ZM Koning Charles III.

Range Rover State Review-voertuig uit 1990

De derde Range Rover State Review stond op de foto die HM Koningin Elizabeth II koos voor haar kerstkaart uit 1994, toen zij en ZKH Prins Philip, hertog van Edinburgh, aanwezig waren bij de vijftigste verjaardag van de landing op D-Day in Arromanches. Dit voertuig maakt deel uit van de collectie van het British Motor Museum.

Defender 110 V8

Een persoonlijk voertuig, gebruikt door HM Koningin Elizabeth II op het landgoed Sandringham Estate. Dit voertuig uit de koninklijke privécollectie werd besteld door ZM de Koning en is nog steeds actief in het koninklijke wagenpark.

Range Rover 2009 (CK58 NPJ) 

Er zijn talloze foto’s van HM Koningin Elizabeth II aan het stuur van deze Range Rover, omdat het haar favoriete voertuig was nadat het bij het wagenpark was gekomen. De beroemde labradormascotte die normaal op de motorkap prijkt, werd voor de veiligheid verwijderd.

Range Rover State Review-voertuig uit 2015

De huidige Range Rover State Review dateert uit 2015, is gebaseerd op een model met lange wielbasis en wordt aangedreven door een hybridesysteem met dieselmotor, waardoor hij tijdens staatsmomenten zuiver elektrisch kan rijden. Hij werd ontworpen en ontwikkeld door de afdeling Special Vehicle Operations van JLR.