Jaguar Land Rover zal de komende vijf jaar 15 miljard pond investeren, terwijl het zijn elektrische toekomst van moderne luxe versnelt

Antwerpen, woensdag, 19 april 2023: Jaguar Land Rover kondigde vandaag spannende plannen aan om zijn transitie tot ‘s werelds toonaangevende fabrikant van moderne luxewagens te versnellen. Zo maakte het bekend dat zijn fabriek in Halewood (Verenigd Koninkrijk) een zuiver elektrische productievestiging zal worden en dat de middelgrote SUV-architectuur van de volgende generatie (Electrified Modular Architecture, EMA) voortaan zuiver elektrisch zal zijn.

In een update voor de wereldpers in het Jaguar Land Rover Centre in Gaydon bevestigde Chief Executive Adrian Mardell opnieuw het engagement van de onderneming voor zijn Reimagine-strategie. Die zal de onderneming tegen 2030 herpositioneren als constructeur van elektrische, moderne luxewagens, terwijl Jaguar Land Rover vooruitgang boekt voor zijn financiële doelstellingen: tegen BJ25 een positieve nettokaspositie en tegen 2026 een EBIT van minstens 10 procent.

Adrian Mardell, CEO van Jaguar Land Rover: “Twee jaar geleden lanceerden we onze Reimagine-strategie. Sindsdien hebben we heel wat vooruitgang geboekt. We hebben onder meer twee nieuwe, alom geprezen, moderne luxemodellen gelanceerd, de Range Rover en Range Rover Sport. Die vervoegen de Defender-familie en kennen een recordvraag. Daar zijn we in geslaagd ondanks de pandemie en de chiptekorten en door met succes de productie van onze meest winstgevende modellen op te drijven om winst te maken in Q3. Vandaag kan ik met trots aankondigen dat we ons elektrificeringstraject versnellen door een van onze fabrieken in het Verenigd Koninkrijk en onze middelgrote luxe-SUV van de volgende generatie zuiver elektrisch te maken. Deze investering stelt ons in staat om onze elektrische toekomst van moderne luxe waar te maken, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en ons engagement om tegen 2039 nettokoolstofvrij te zijn opnieuw te bevestigen.”

Investeren in elektrische modellen van de volgende generatie

Met het nieuws over de elektrificeringsplanning van de volgende generatie bevestigde Jaguar Land Rover dat klanten vanaf later dit jaar bestellingen kunnen plaatsen voor de zuiver elektrische Range Rover. De eerste van zijn middelgrote luxe-SUV’s van de volgende generatie wordt een zuiver elektrisch model uit de Range Rover-familie, dat in 2025 wordt gelanceerd en zal worden gebouwd in Halewood in Merseyside. Daarmee bevestigt Jaguar Land Rover zijn engagement voor de toekomst van de Britse wagen-industrie.

En hoewel de EMA nu enkel elektrisch zal zijn, gezien de stijgende trend naar elektrificering op bepaalde markten, zal Jaguar Land Rover de flexibele modulaire longitudinale architectuur (MLA) behouden, waarop de Range Rover en Range Rover Sport worden gebouwd met een verbrandingsmotor (ICE), een hybride en een batterij (BEV). Dit geeft Jaguar Land Rover een compromisloze flexibiliteit om zijn gamma af te stemmen op de behoeften van verschillende markten over de hele wereld, die tegen verschillende snelheden streven naar koolstofvrije doelstellingen.

House of Brands

Als volgende stap in het kader van de Reimagine-strategie werd bekendgemaakt dat Jaguar Land Rover zal overstappen naar een ‘House of Brands’-aanpak om het unieke karakter van elk van zijn merken (Range Rover, Defender, Discovery en Jaguar) te versterken en de bedrijfsvisie sneller te realiseren. Zo wil het een trotse ontwerper zijn van ‘s werelds meest verleidelijke moderne luxemerken voor de meest veeleisende klanten.

Over de ‘House of Brands’-aanpak zei professor Gerry McGovern, OBE, Chief Creative Officer bij Jaguar Land Rover: “De kern van onze Reimagine-strategie is de oprichting van het House of Brands, een natuurlijke evolutie, met als doel de unieke kenmerken van onze karaktervolle Britse merken te verbeteren en versterken. Het is onze ultieme ambitie om echt emotioneel boeiende ervaringen te creëren voor onze klanten. Mettertijd zullen die een meerwaarde opleveren voor onze merken en duurzaamheid voor Jaguar Land Rover.”

Jaguar Land Rover kondigde ook aan dat de eerste van drie heruitgevonden Jaguars met moderne luxe een 4-deurs GT zal zijn, die gebouwd wordt in Solihull in de West Midlands (Verenigd Koninkrijk). Deze nieuwe Jaguar, met meer vermogen dan om het even welke vorige Jaguar, een rijbereik tot 700 km en prijzen vanaf 100.000 pond, zal op zijn eigen unieke architectuur worden gebouwd, JEA genaamd. Meer details over de nieuwe vierdeurs GT Jaguar worden later dit jaar bekendgemaakt, voordat hij in 2024 op geselecteerde markten in de verkoop gaat en in 2025 aan klanten wordt geleverd.

Professor Gerry McGovern, OBE: “We hebben Jaguar grondig heruitgevonden als modern luxemerk. De sleutel tot de transformatie van Jaguar is dat de ontwerpen uitstralen dat ze geen kopie zijn.”

Adrian Mardell, CEO van Jaguar Land Rover: “Met de Range Rover, de originele luxe-SUV, die later dit jaar kan worden besteld in zuiver elektrische vorm, en de eerste van drie adembenemende heruitgevonden elektrische Jaguar-modellen die in 2025 op de markt komen, stappen we een ongelooflijk opwindend nieuw elektrisch tijdperk binnen voor Jaguar Land Rover als moderne luxeonderneming.”

Investeren in de industriële voetafdruk van Jaguar Land Rover in het VK

Naast het nieuws dat zijn fabriek in Halewood in het Britse Merseyside een zuiver elektrische productievestiging zal worden en dat de middelgrote SUV-architectuur van de volgende generatie (Electrified Modular Architecture, EMA) zuiver elektrisch zal zijn, onthulde Jaguar Land Rover ook dat zijn Engine Manufacturing Centre in het Britse Wolverhampton, waar momenteel Ingenium-verbrandingsmotoren voor zijn auto’s worden gebouwd, een elektrische toekomst zal hebben als productievestiging voor elektrische aandrijvingen en batterijpakketten voor de volgende generatie wagens van Jaguar Land Rover. Om dit te weerspiegelen zal het worden omgedoopt tot Electric Propulsion Manufacturing Centre.

Als positief nieuws voor de toekomst van de historische site van Castle Bromwich bevestigde Jaguar Land Rover dat zijn persfaciliteiten waar geperste koetswerkonderdelen voor de auto’s van Jaguar Land Rover worden gemaakt, zullen worden uitgebreid om een belangrijke rol te spelen in de elektrische toekomst van het bedrijf door koetswerken te maken voor elektrische voertuigen van de volgende generatie. Jaguar Land Rover blijft opties onderzoeken voor andere delen van de site van Castle Bromwich.