Art Gallery Woussen: schitterende kunst met een verhaal, “Ik blijf streven naar het ultieme werk”

Kunstenaar André Woussen geniet internationaal bekendheid. Echtgenote Kaatje Woussen runt de gallerij in Knokke en ontvangt er de gasten.

André Woussen laat in Art Gallery Woussen eigen werk zien, maar ook van enkele andere kunstenaars zoals Bénédicte Dubart en Pierre Chazelat. André Woussen: “Ik voel vooral liefde voor de kunst, de mens en de natuur. Dieren komen vaak voor in mijn werk, vooral dan om een verhaal te vertellen. Zo is er het beeld van een zwaan die haar kleintjes beschermt. Al mijn dieren bewegen en hebben een eigen expressie.” Meestal maakt hij beelden in brons en polyester, gebaseerd op zijn ideeën. Zo is er een beeld van een kindje dat met zijn hoofd op de schouder van de moeder rust. Het is abstract-figuratief uitgewerkt. Andere beelden zijn heel realistisch, zoals de ballerina. Vaak is er symboolwaarde: een meisje met een sjaal staat voor vrijheid. Typerend bij elk werk zijn de vloeiende lijnen. Ook is hij een begenadigd schilder. Zo is er het doek met rode poppies die verwijzen naar Flanders Fields. “Ik streef naar het ultieme kunstwerk, maar weet dat dit wellicht niet komt. Belangrijk is het blijven streven.”

Coup de foudre
“Soms krijgen klanten bij het binnenkomen meteen een coup de foudre. Bij anderen is het aftasten. Alles hangt af van persoonlijke smaak.” André Woussen geeft aan dat kunst veelal wordt gekocht om door te geven aan verdere generaties, die zich steeds de koper als eerste generatie zullen herinneren.”
Vakkennis is voor André Woussen heel belangrijk. Hij studeerde interieurarchitectuur en design aan het Hoger Instituut Sint-Lucas in Brussel en bekwaamde zich nog zeven jaar als beeldhouwer aan de Stedelijke Academie in Brugge. “Ik kreeg ook les in anatomie zodat ik heel realistisch werk kan maken. Ik leerde nog schetsen met potlood en papier, rekening houdend met perspectief. Het is heel jammer dat vakmanschap verdwijnt.”

Interieurarchitect
André Woussen ontwerpt ook landhuizen en villa’s, en stript appartementen. Hij werkt met de merken Poltrona Frau, Molteni, Baccarat en designverlichting Brand van Egmond, die via de gallerij ook verdeeld worden. “Het lijkt wel of ik in mijn hoofd een 3-D beeld kan maken. Ik kom binnen in een interieur en zie wat er moet gebeuren. Ik luister naar wat klanten willen. Alle stijlen kan ik aan. Zo realiseerde ik onlangs een Franse bistro met typische accenten zoals tin aan de toog en acajoukleuren.”

Talentrijke familie
André Woussen staat als acteur ook op de planken. Zijn vader was befaamd als technisch tekenaar en werkte aan de tekentafel met trekpen en inkt. Ook zijn opa was een begenadigd beeldhouwer. “Mijn zoon Olivier is gekend als eigenaar en kok in het restaurant Dah Makan in Knokke. Mijn dochter Axelle is één van de beste fotografen in Holylwood, waar ze ook woont. Filmsterren houden ervan door haar gefotografeerd te worden. Het zit dus in de genen.”

Info: www.woussen.eu

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: Art Gallery Woussen