7 unieke winterse sportactiviteiten te beleven in het Italiaanse Livigno

Livigno, het paradijs voor winterliefhebbers, nodigt je uit voor een onvergetelijke beleving. Met meer dan 115 km aan zonovergoten pistes vanaf 1.813 meter tot bijna 3.000 meter hoog, biedt Livigno een divers scala aan winteravonturen. Van de tijdloze klassiekers zoals skiën en snowboarden tot uitdagende avonturen zoals heliskiën of fatbiking, elke sporter vindt er zijn geluk. Dit schilderachtige dorpje in de Lombardijse Valetellina Vallei presenteert een gevarieerd aanbod aan outdoor -en indoorervaringen, zodat iedereen zich thuis voelt. 

1. Skiën

Livigno verwelkomt winter- en sneeuwsportliefhebbers met open armen. Met 74 unieke pistes met variaties in moeilijkheidsgraden vergezeld door schilderachtige valleien op de achtergrond, is Livigno een geschikte bestemming voor skiërs van alle niveaus. 
Voor de avontuurlijke zielen onder ons biedt Livingo een once-in-a-lifetime ervaring: heliskiën. Een onvergetelijke beleving die je de nodige adrenalinekick bezorgt. De sensatie begint met het opstijgen in een helikopter naar een hoger gelegen berggebied waar je de off-road pistes volledig kan verkennen. De hoogste bergen van Livigno worden zo het decor voor een adembenemend avontuur waar spanning en sensatie samenkomen. Met professionele begeleiding, training voordien en verschillende veiligheidsmaatregelen biedt heliskiën een uitzonderlijke mogelijkheid voor skiërs en snowboarders om hun passie naar nieuwe hoogten te tillen. 

2. Freestyle & Snowboard

Voor de gepassioneerde freestyle- en snowboardliefhebbers vormen de snowparks van Livigno een onmisbaar paradijs. Deze sneeuwparken zijn een toonaangevend referentiepunt, waar enthousiastelingen de grenzen van hun vaardigheden verkennen. Deze kenmerken hebben Livigno tot de ideale Italiaanse gaststad gemaakt voor de snowboard en freestyle disciplines van de Olympische Winterspelen van Milaan-Cortina 2026. Naast de geweldige mogelijkheden voor snowboarders op de reguliere pistes en de snowparks, biedt Livigno ook de unieke kans voor avontuurlijke snowboarders om deel te nemen aan heliskiën. Livigno belooft daarmee niet alleen prachtige afdalingen, maar ook avonturen die de grenzen van snowboardliefhebbers opzoeken.  

3. Cross Country Ski

Livigno staat hoog aangeschreven als bestemming voor cross country liefhebbers (ook langlaufen genoemd), een sport die zijn oorsprong vindt in het Noordse skiën. Vanuit de adembenemende gebieden Forcola en Alpe Vago strekt zich een 30 km cross country parcours uit. Hier kunnen sportteams, professionele atleten en gepassioneerde liefhebbers genieten van de natuurlijke sneeuw, zelfs buiten het reguliere seizoen. Livigno onderscheidt zich jaarlijks met talloze langlaufwedstrijden, zowel voor professionals als amateurs uit internationale landen. Een van de meest prestigieuze evenementen is La Sgambeda, waar honderden professionele en amateur-langlaufers strijden in het indrukwekkende Cross-Country Stadium.

4. Ski mountaineering en snowshoeing op uitgestippelde paden 

Ski mountaineering is een spectaculaire sport die je de berg in al zijn facetten laat ervaren en waarderen. Je wandelt de berg op met ski’s waarna je afdaalt en kan genieten van het mooie landschap. De pieken die bereikt kunnen worden met ski mountaineering bieden een andere dimensie dan die van klassiek skiën, waardoor avonturiers een unieke ervaring beleven. Voor degenen die de betovering van poedersneeuw willen ontdekken, zijn snowshoes de perfecte oplossing. Hun ontwerp stelt je in staat om door bossen te wandelen, over paden en besneeuwde grond, waardoor je de ongerepte schoonheid van de omgeving kunt verkennen. 
Livigno biedt 5 paden voor ski mountaineering en 7 voor snowshoeing, waardoor zowel beginners als ervaren liefhebbers van bergavonturen de mogelijkheid hebben om de adembenemende natuur op een bijzondere manier te ontdekken. 

5. Fatbiking

Voor fervente fietsliefhebbers biedt Livigno een prachtige fietsroute van 20 km die zich een weg baant door het dorp. Met een vergrote dwarsdoorsnede en lage bandenspanning wordt maximale grip in de sneeuw gegarandeerd. Voor degenen die hun fietsvaardigheden willen aanscherpen, zijn E-Fat Bikes beschikbaar, waardoor een rit op elk type pad of helling een moeiteloze en plezierige ervaring wordt.  

6. Winter trail

De Winter Trail nodigt zowel amateurs als professionele lopers uit om te genieten van joggen te midden van een betoverend landschap, zelfs op de grootste hoogtes. Dit 20 km lange sneeuwpad start in het hart van Livigno en slingert tussen de schilderachtige vallei. Deze paden worden nauwlettend gecontroleerd en onderhouden bij elke nieuwe sneeuwval, waardoor hardlopers een vlekkeloze en veilige route ervaren. De Winter Trail biedt niet alleen een uitdagende hardloopervaring, maar is ook een idyllische mogelijkheid voor degenen die verlangen naar een mooie wandeling te midden van de prachtige Noord-Italiaanse natuur.  

7. Nieuwe winteractiviteiten

Livigno verrast deze winter met schaatsen, Ice Driving en paragliden. Voor een vleugje nostalgie kan je sleeën door de prachtige Italiaanse Alpen. Deze activiteiten voegen een frisse dimensie toe aan het winteraanbod en beloven bezoekers een onvergetelijk avontuur. 

Outdoor hoogtetraining en Aquagranda 

De grootste outdoor alpine sportschool in Livigno,  Alta Valtellina, biedt unieke hoogtetrainingen aan. Op een hoogte variërend van 1.816 tot 3.300 meter boven zeeniveau, is dit de perfecte bestemming om je sportprestaties te verbeteren in duursporten en je fysiek te verbeteren.
​Het grootste indoor sport- en wellnesscentra Aquagranda, biedt ontspanning en plezier voor alle leeftijden. Sinds oktober 2022 bevindt zich hier het Olympisch Voorbereidingscentrum, waar atleten en nationale teams trainen. Met speciale ruimtes zoals Slide&Fun, Wellness&Relax en geavanceerde fitnessfaciliteiten is er sprake van een groot en variërend aanbod. Je zwemt baantjes in het 25 meter of 50 meter lange zwembad voor een complete workout. Aquagranda biedt een moderne, innovatieve en ontspannen omgeving voor een complete sport- en wellnesservaring. 

Bereikbaarheid

Met de auto: Livigno ligt op 980 km van Brussel en op 1.150 km van Amsterdam.
Met het vliegtuig: Vlucht naar Milaan, vanaf de luchthaven is het ongeveer 4u rijden tot Livigno. 

Voor meer informatie, ga naar livigno.eu of @livigno