mylandrover-travel-magazinebanner-mlrm-abokaart-nl

dinsdag 03 december 2019 12:14

Tow Assist van Land Rover Discovery is ‘idiot proof’ - Jack en Michael Whitehall leverden het bewijs

Met een aanhangwagen achteruitrijden is op zich al stresserend, maar als je daarbij ook nog rekening moet houden met het kritische oog van je vader, een luxecaravan van 6,8 meter lang en het opkomende tij, dan heb je alle ingrediënten voor een rampscenario – zeker voor een beginnend chauffeur. Dat belette de Britse comedian en acteur Jack Whitehall echter niet om bij de vuurtoren van La Corbière op Jersey achter het stuur van de Land Rover Discovery te kruipen en, terwijl het water zienderogen steeg, achteruit terug naar het vasteland te rijden.

Sinds de gezins-SUV met zeven zitplaatsen in 1989 op de markt kwam en hij erin slaagde een trein voort te trekken, bewees dit model telkens weer dat hij als trekker een pioniersrol speelde. Nu heeft Jack – aangemoedigd door zijn vader Michael – een nieuw hoofdstuk in het trekkersverhaal van de Discovery geschreven. Meer bepaald door te demonstreren hoe eenvoudig het is om met behulp van de Advanced Tow Assist met een aanhangwagen achteruit te rijden.

Met de achterwaarts gerichte camera en met de draaiknop op het dashboard slaagde Jack erin om de Discovery, waaraan een 6,8 meter lange luxecaravan van het type Airstream Missouri vastgehaakt was, langs de smalle dijkweg te loodsen, net op tijd om aan het opkomende tij te ontsnappen. Enkele momenten later was de 300 meter lange privéweg volledig onder de golven verdwenen.

Comedian en acteur Jack Whitehall: "Ik heb nog maar net leren rijden en achteruitrijden zonder aanhangwagen is al een hele uitdaging. Je kunt je dus wel voorstellen wat een hels karwei het is om met een grote luxecaravan achteruit te rijden. Het was grappig om het stuurwiel helemaal uit zichzelf te zien bewegen terwijl ik 'The Knob' gebruikte om te sturen. Ik weet wel zeker dat we zonder de slimme technologie van de Discovery naar de wal hadden moeten zwemmen. Het enige wat ik miste, was een muteknop om mijn vader het zwijgen op te leggen."

Eerder al had de Discovery zijn eigenschappen als trekker gedemonstreerd: in 2017 bijvoorbeeld trok hij een aanhangercombinatie van 110 ton over een 16 kilometer lang traject in de Australische Outback. De Discovery Sport, een compacte premium SUV, had op zijn beurt ook al een trein van 100 ton over een Zwitserse spoorbrug getrokken; een prestatie die geïnspireerd was door de Discovery 1 die bij zijn lancering in 1989 een vergelijkbare stunt had geleverd. Dertig jaar later is de Discovery nog altijd de meest veelzijdige en krachtige gezins-SUV van de wereld.

Michael Whitehall, de vader van Jack, zei: "Achteruitrijden over de dijkweg van La Corbière was een indrukwekkende prestatie, maar we wisten allemaal dat de Land Rover Discovery al het werk deed. Het was Jack niet, het was 'The Knob'. We hoeven onszelf niets wijs te maken."

De Advanced Tow Assist stelt bestuurders in staat om met een aanhangwagen achteruit te rijden. Daarbij moeten ze alleen maar de draaiknop op de middenconsole gebruiken om het voertuig te geleiden. Terwijl de bestuurder de pedalen op de normale manier bedient, verschijnt het verwachte traject van de caravan, de paardenwagen of de aanhangwagen op het aanraakscherm van het infotainmentsysteem. Omdat het systeem heel precies de juiste hoeveelheid tegenstuur berekent om het gewenste traject aan te houden, wordt het kinderspel om achteruit te rijden.

Daniel Rogers, bij Land Rover bevoegd voor de sleepaccessoires, zei: "De voorbije 30 jaar heeft de Land Rover Discovery zichzelf als de ultieme gezins-SUV bewezen en de Advanced Tow Assist bekrachtigt die reputatie. Jack had voordien nog nooit iets gesleept, maar de technologie maakt het bijzonder eenvoudig om een paardenwagen te parkeren of om met een boot op een steiger achteruit te rijden. En dat is goed nieuws voor zowel beginnende als ervaren bestuurders."

In België is de Land Rover Discovery te koop vanaf € 59.600.

Last modified on dinsdag 03 december 2019 12:19