mylandrover-travel-magazinebanner-mlrm-abokaart-nl

dinsdag 18 oktober 2011 08:25

Defender Competition 2011 - een geslaagde dag in het Château de Bourgogne

Op 20 augustus 2011 bliezen een pak autoliefhebbers verzamelen in het Château de Bourgogne in Estaimbourg (Pecq) voor de Land Rover Day 2011. Op het goed gevulde programma stond ook de finale van de verkiezing van de mooiste Defender van België, georganiseerd door My Land Rover Magazine. De acht kandidaten die de finale selectie hadden gehaald, beleefden er een sportieve dag met een spannende strijd die werd gewonnen door Rebecca Baes en haar matoranje Defender 110.

De finale proeven

Omdat de organisatie er van uitgaat dat wagen en chauffeur een solide team vormen, bekroonde de 'Defender Competition 2011' niet alleen het mooiste voertuig, maar ook de beste chauffeur. Vandaar dat de acht kandidaten die de selectieprocedure tot een goed einde hadden gebracht, tijdens de finale enkele pittige praktische proeven voor de wielen kregen geschoven. De kandidaturen werden beoordeeld op drie selectiecriteria met in de eerste plaats de 'look' en de uitrusting van de Defender zelf. Omdat ook de bestuurder zelf onlosmakelijk deel uitmaakt van het geheel, stond ook een test van het stuurmanschap op het programma. Bruno Neef de Sainval van Land Rover Experience had twee parcours uitgestippeld met in de voormiddag een behendigheidsproef met natuurlijke obstakels en in de namiddag een tweede deel dat de stuurmanskunst aan de hand van een kunstmatig aangelegd terrein op de parking van het kasteel op de proef stelde. Daarbij werd gebruikgemaakt van metalen, houten en stenen obstakels die de wagens moesten overwinnen en kregen de deelnemers ook een oversteek op 7 meter hoogte voor de wielen geschoven. Beide proeven werden nauwlettend in het oog gehouden door instructeurs van Land Rover Experience. Ten slotte volgde nog een korte afsluitende test die naar de technische kennis van de deelnemers peilde.

Een liefdesverhaal

De jury had vooraf beloofd niet te talmen met de uitslag en velde kort na de laatste proef het finale oordeel: Rebecca Baes en haar Defender 110 PU TD4 mogen zich voortaan de winnaars van de 'Defender Competition 2011' noemen. "Mijn 'Deffy' en ik... het is een liefdesverhaal", wist Rebecca, die zes jaar geleden door het Defender-virus werd getroffen, ons eerder al te vertellen. "Het begon allemaal met een donkergroene 90 TD5 en een voorzichtige kennismaking met offroad. Daardoor leerde ik garage Ter Steene kennen en toen ging de bal pas echt aan het rollen. De 90 werd omgebouwd naar een pick-up met rolkooi, winch, snorkel en andere banden en ik proefde ook van het zwaardere werk met onder meer de Belgium National. Later schakelde ik over naar een 110PU TD4 en dat werd mijn grote liefde."

Relaxte sfeer

Rebecca is 'fantastisch blij' dat ze de Defender Competition heeft gewonnen, hoewel de verwachtingen niet meteen heel hooggespannen waren. "Samen met mijn vriend en copiloot Leon Inkelberghe ben ik naar het Château de Bourgogne getrokken om er in de eerste plaats een heel toffe dag van te maken. Uiteraard was het de bedoeling ons uiterste best te doen, maar ik ben er heel rustig bij gebleven en misschien heeft dat wel de doorslag gegeven bij de proeven. Zowel de trial als de proef in de steengroeve vond ik persoonlijk trouwens heel tof. Van een bitse strijd was overigens helemaal geen sprake. De sfeer was heel relaxt en er was bijzonder veel sympathie onder de deelnemers. Het waren allemaal fijne mensen die samen de liefde voor hun Defender delen."

Teamwork

Rebecca mag dan als de winnaar genoteerd staan, ze wil absoluut niet alleen in de spotlights staan. "Ik heb mijn overwinning louter en alleen te danken aan het solide teamwork. Ik had het volste vertrouwen in mijn copiloot en dat heeft beslist meegeholpen in mijn strijd om de overwinning. Maar ook de mensen van garage Ter Steene wil ik graag bij mijn zege betrekken. Ze staan altijd voor me klaar en hebben indirect een groot aandeel in de zege. Ze waren daar overigens allemaal heel enthousiast na de bekendmaking van de uitslag."

Het geheime recept

Land Rovers en dames, de combinatie lijkt op het eerste zich ietwat vreemd. En dan nog als enige vrouw de finale winnen... "Ik krijg die opmerking wel vaker te horen, zowel bij offroad evenementen als in het dagelijks verkeer, want ook daar maak ik graag van mijn Defender gebruik. Maar op de Defender Competition kreeg ik alleen maar mooie reacties, in de eerste plaats van de andere finalisten. Of een vrouw echt anders rijdt? Misschien iets meer gecontroleerd, maar veel verschil zal er niet zijn. Ik heb al behoorlijk wat ervaring, zowel on- als offroad, en ik rij altijd en overal zelf, maar nog steeds leer ik bij."

Wat is dan het 'geheime' recept van Rebecca? "Alle hindernissen zoveel mogelijk op je gemak nemen en vertrouwen op je team. Dat is echt mijn stijl en klaarblijkelijk ook de goede..."

Full External rolkooi

Het spreekt voor zich dat aan een wedstrijd ook prijzen zijn verbonden. "Allemaal mooie prijzen trouwens", besluit Rebecca die als eerste een keuze mocht maken en resoluut opteerde voor de Full External rolkooi van Safety Devices, een prijs geschonken door Beuckelaere-Import. Safety Devices staat al meer dan 30 jaar bekend als toonaangevend fabrikant voor rolkooien voor zowel autosport, 4x4 voertuigen als diverse andere transporttoepassingen. In het productgamma vinden we naast rolkooien ook de populaire Land Rover Roof Racks.

Ook de set van vier banden van Toyo Tire Benelux vond snel de weg naar een nieuwe eigenaar. Het Japanse Toyo Tires staat wijd en zijd bekend voor haar hoogwaardige high performance banden en is sinds 1990 actief in de Benelux. Toyo Tires produceert een bijzonder uitgebreid gamma banden waaronder een brede keuze voor supersportieve allroaders, maar ook voor compacte softroaders en rasechte terreinwagens.

Knappe prijzenpot

De winnaar van de Waterboy watertank, geschonken door Mathieu Kerckhofs Trailers, hoeft niet langer met een besmeurd voertuig huiswaarts te keren. De mobiele Waterboy kan immers probleemloos in de wagen worden meegenomen, is altijd bij de hand en dus uitstekend geschikt voor het 4x4 gebeuren. Mathieu Kerckhofs Trailers neemt sinds begin dit jaar de verdeling op het Europese vasteland voor zijn rekening.

Een van andere finalisten van de Defender Competition mag zich voortaan de trotse eigenaar noemen van een robuuste Warn 4x4 (12 V, 3600 kg), geschonken door Wiegel Transport Equipment. Wiegel importeert een complete serie hijs- en treklieren van WARN dat wereldwijd marktleider is op het gebied van compactlieren. De bouwvorm maakt de lieren uitstekend geschikt voor montage op 4x4 terreinvoertuigen.

Offroad rijden en outdoor worden vaak in een adem genoemd. Logisch dus dat ook de Forest Home Extended tent van Daktenten.com een mooie prijs was. Daktenten.com profileert zich als dé specialist in outdoor en survivalartikelen en verkoopt niet alleen daktenten, maar ook tal van andere outdoor accessoires zoals roofracks, compressors voor banden, koelkasten, waterreservoirs, kledij en offroad producten.

Last but not least schonk Land Rover Experience twee 'Adventure' dagen in de Avesnois weg. De Land Rover Experience 4x4 Driving-stages zijn uitstekend geschikt om de kneepjes en technieken van het 'alleterreinrijden' onder de knie te krijgen. De cursussen, die door professionele instructeurs worden gegeven, combineren theorie en praktijk en laten de deelnemers kennismaken met de ware Land Rover-spirit.

Met dank aan...

De organisatie van de Defender Competition 2011 houdt eraan de finalisten te feliciteren en drukt nogmaals haar hartelijke dank uit aan de sponsors die de knappe prijzenpot hebben samengebracht. My Land Rover magazine wenst ook Land Rover Belux en Land Rover Experience speciaal te bedanken voor hun hospitality en de ondersteuning bij de organisatie van deze bijzondere competitie.